Ce este LOC de spus? (Psih. Speranța Munteanu)
LOC de spus s-a născut dintr-un vis. Un vis de adolescență și de sinceritate. Am plecat cu pași timizi la drum, dar cu inimi deschise și încredere. Am început cu câțiva copii, cu câteva teme propuse. Apoi am dezvoltat din ce în ce mai multe teme, nevoi, posibilități.
LOC de spus e un loc de întâlnire și a fost o experiență de îmbogățire inedită. Cu teme mai provocatoare sau mai puțin provocatoare, cu problematizări, cu respect față de adevărul fiecăruia dintre membrii grupului, cu dreptul fiecăruia de a vorbi, dar mai ales de a fi ascultat, înțeles și sprijinit.
LOC de spus este un loc în care au crescut prietenia și încrederea, au fost estompate diferențe, au fost lăsate jos granițe și solitudini. Un loc nu comod, ci provocator, dar plin de conținere și susținere, de ludic și creativitate.
Prin exerciții de creativitate – panel, brainstorming, metoda lotus am abordat teme ca adolescența, dragostea, intimitatea; prin exerciții de comunicare am exersat cum comunicăm și cum nu comunicăm, cum spunem chiar și ce nu vrem, cum ascultăm și cum nu ascultăm pe cel din fața noastră, am învățat cum corpul și tonul transmit mai mult decât cuvintele și cum privirea poate să spună tot sau să te piardă.
Am învățat cum să depășim blocajele și cum să avem mai mare încredere în noi și în ceilalți, cum modelele ne influențează și cât de mult, de ce e important să ne definim prin rolurile pe care le avem și cum ne definim prin felul în care ne văd ceilalți, cum emoțiile sunt bune și pot fi trăite, exprimate și asumate.
Am adus în acest loc probleme arzătoare legate de gen, diferențe, onestitate, relaționare, intimitate și modul în care ne raportăm la celălalt, am explorat lumea interioară si am definit lumea exterioară dorită.
Îmi amintesc momente cu emoții, cu lacrimi, cu râsete, cu ezitări, cu aplauze, cu umor, momente de dezbateri și momente de destăinuire și împărtășire. Dar nu îmi amintesc niciun moment de răutate, izolare, lipsă de respect sau refuz de a participa.
LOC de spus e mai mult decât un loc de spus, e un loc de trăit, întărit, sprijinit, un loc de învățare și un loc de întâlnire…cu ceilalți și cu tine însuți.
LOC de spus se desfășoară de două ori pe lună la FEAA – Mindshub, iar din toamnă o dată pe lună și la unul din partenerii noștri educaționali.
Activitate finanțată de Fundația Alber, Asociația Enable Timișoara, Asociația Firește și partenerii lor.
Temele discutate la LOC de spus au fost:
Repere și emoții (FEAA)
Îmi pasă de mine, deci contez (FEAA)
Să am curaj să mă văd, să am curaj să te văd (FEAA)
Asertivitatea sau cum sunt eu în fața ta (FEAA)
Comunicăm, ascultăm, povestim (FEAA)
Retrospective și perspective (FEAA)
Cu cărțile pe față (FEAA)
Cine sunt? Ce vreau? (FEAA, Lic. Teoretic „David Voniga” – Giroc, Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic „Grigore Moisil „)
Roluri, locuri, activități (FEAA)
Crede în tine și în ce poți face! (FEAA)
AMOR: afecțiune, manifestare, onestitate, relaționare … și tot ce îți este frică să întrebi (FEAA)
Cine sunt eu? Diferențe de gen (FEAA)
Spontan și cretiv (FEAA)
Lumea mea (FEAA)
Conexiuni cu lumea magică a vieții mele (FEAA)
Târgul adolescenților inventatori (FEAA)
Dăruim și colindăm (FEAA)
Ce înseamnă pentru mine dezvoltarea personală și cum mă dezvolt eu? (FEAA, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, Lugoj)
Cum să spui o poveste despre tine (FEAA)
Pe cont propriu (Atelier ON-LINE)
Investește în prieteni! Atelier ON-LINE)
Curiozitate și compasiune (Atelier ON-LINE)
Experiențe și noi începuturi (Pădurea Verde)
Curajul pentru noi începuturi (Parcul Carmen Sylva)
Cum să fiu inteligent emoțional
Încrederea Emoțională
Am un plan, știu să cresc